Nyitókép

Súgó

Nyitókép

 

Előző anyagrész

Következő anyagrész

Fogalmak

Dokumentum

Életrajzok

Kottatár

Képtár

Műelemzés

Zenetár

Hogyan használjuk a Magyar zenetörténet honlapot?

A Magyar zenetörténet honlap kezelése nem lesz szokatlan az Internetet gyakran használók számára, mégis hasznos összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat a számítógépes környezettel, a navigációval és a megjelenítéssel kapcsolatban.

A kezelési útmutató az alábbi pontokból áll:

Számítógépes környezet

Gép és program

Internet-kapcsolat

Navigáció

Nyitókép

Főfejezetek és alájuk rendelt anyagrészek

Megjelenés

Szöveg és háttér

Képernyőfelbontás és ablakkezelés

Zene- és hanglejátszás

 

Számítógépes környezet

Gép és program

A honlapot IBM kompatíbilis számítógépen, Windows operációs rendszeren, Internet Explorer böngészőprogrammal teszteltük. Ez azt jelenti, hogy hasonló környezetben minden fontos programfunkciónak működnie kell, ettől eltérő környezetben viszont egyes funkciók lehet, hogy nem vagy nem jól működnek, illetve hibaüzenetek jelenhetnek meg a képernyőn.

A számítógép videokártyájának üzemmódja legalább 800x600 képpont felbontású és 16 bites (High Color) színmélységű legyen. A gépben legyen hangkártya (működő MIDI felülettel), amelyre külső hangszórót vagy fejhallgatót kell csatlakoztatni. A program kezeléséhez általában elegendő az egér használata, de bizonyos helyzetekben a billentyűzet is jól jöhet. Nagyobb monitor és képfelbontás jelentősen megnövelheti a honlap használati értékét, mivel több tematikus ablak tehető egymás mellé a képernyőre.

Internet-kapcsolat

A honlap készítése során célunk volt, hogy az használható legyen telefonvonalon keresztül 56 kbps sebességű modemmel is. Az anyag gazdagsága, a képek és zenék minősége és mérete miatt viszont, ha lehetséges, célszerű szélessávú Internet-kapcsolaton át használni a honlapot. Különösen képek bejátszásakor vagy zenelejátszást elindítva számítani kell az Internet-kapcsolat sebességétől függő kisebb-nagyobb várakozási időre.

Navigáció

 A Vissza és a Tovább nyomógombok a böngészőprogram „Eszköztár” sorában

A Vissza és a Tovább nyomógombok a böngészőprogram „Eszköztár” sorában

A honlap használata során mindig a rendelkezésünkre állnak a böngészőprogram (Internet Explorer) által adott navigációs lehetőségek. Ezek a megnézett lapok (képernyők) bejárási sorrendjét tekintve a Vissza és Tovább nyomógombok, amelyek a főfejezetek anyagait tartalmazó főképernyőn mindig láthatóak. Vannak olyan képernyőablakok is, amelyek a főképernyő anyagából utalószóval vagy nyomógombbal hívva valamely segédanyag (fogalommagyarázat, kép, kotta stb.) megjelenítésére szolgálnak. Az ilyen rátét-ablakoknál nincs menü és nyomógombsor, azaz nem elérhető a Vissza és Tovább nyomógomb, viszont használhatók a vonatkozó gyorsbillentyűk, Vissza: Alt + ← (Az Alt billentyű lenyomva tartása közben a balra mutató nyíl leütése), Tovább: Alt + → (Az Alt billentyű lenyomva tartása közben a jobbra mutató nyíl leütése). Értelemszerűen a főképernyőn is használhatóak ezek a billentyűkombinációk.

Nyitókép

Csak a nyitóképről elérhetőek a történeti fejezetek (Árpád-kor, Barokk és klasszika), a teljes tartalomjegyzék (Tartalom), a kezelési útmutató (Súgó) és a honlap alkotóinak és támogatóinak képernyője (Névjegy). Mivel minden alárendelt (a nyitóképről behívott) képernyőn van olyan nyomógomb, amely azonnal a nyitóképre ugrik, a fenti funkciók két lépésben innen is elérhetőek.

Főfejezetek és alájuk rendelt anyagrészek

A nyitókép után megtekintett ablakok mindegyikének első sora az anyag címe, amely a tartalmi szerkezetnek megfelelő útvonalat is mutatja. Például:

Árpád-kor > Előzmények – zenei őstörténet > Irodalmi adatok

Címsor és navigációs tálca

Itt a tartalmi szerkezetben az adott anyagrész fölérendelt elemek (főfejezet-, fejezet-, alfejezetcímek) kattintható szövegek (hyperlinkek), utalások a vonatkozó elemre. Vagyis a képernyőn a címsor elején lévő Árpád-kor-ra kattintva rögtön az Árpád-kor főfejezet kezdőképernyőjére ugrunk, míg az Előzmények – zenei őstörténet-re kattintva a fenti című fejezet nyitó képernyője jelenik meg.

Közvetlenül a címsor alatt helyezkedik el egy navigációs gombsor, amelyen a  -ra kattintva a nyitóképre ugorhatunk. A   és a   gombokkal a tartalmi szerkezetben az előző és a soron következő képernyőre léphetünk.

Figyelem! Ez nem azonos a Vissza és a Tovább gombok hatásával, mivel a Vissza és a Tovább a program használója által követett lépegetés sorrendjében lép vissza vagy tovább, míg a fenti nyilak a szerzők által meghatározott tartalmi szerkezetben lépnek az előző vagy a következő anyagrészre.

Minden zenetörténeti főfejezet alá tartozó képernyő bal oldalán egymás alatt láthatóak a közös, általános főfejezeteket (Fogalmak, Dokumentum, Életrajzok, Kottatár, Képtár, Műelemzés, Zenetár) aktivizáló nyomógombok.

 A nyitóképre vivő plusz ikon a közös főfejezetek képernyőin

A nyitóképre vivő plusz ikon a közös főfejezetek képernyőin

A közös főfejezetek (Fogalmak, Dokumentum, Életrajzok, Kottatár, Képtár, Műelemzés, Zenetár) képernyőinek bal oldalán nincs ilyen gombsor, az ilyen képernyőkről két lépésben, a nyitóképen át lehet másik közös főfejezetre menni.

A közös főfejezetek képernyőiről a könnyebb navigálás érdekében nem csak a gombra kattintva lehet a nyitóképre ugrani, hanem a képernyő bal felső sarkában található, díszes ablakot ábrázoló ikon is odavezet.

Megjelenés

A honlap kezelhetőségét jelentősen befolyásolhatja a képernyőn való megjelenítés módja. Ezek közül néhány fontos paraméter könnyen átállítható. A beállítás módjáról szólunk az alábbiakban az Internet Explorer böngészőprogram 6.0 verzióját alapul véve. (A beállítások hasonló módon hajthatóak végre más verziójú böngészőprogramok esetében is.)

Szöveg és háttér

 Az internet beállítások kiválasztása a menüből

Az internet beállítások kiválasztása a menüből

Az Internet Explorer böngészőprogram menüjében az Eszközök / Internetbeállítások / Kisegítő lehetőségek képernyőn „A weblapok színeinek figyelmen kívül hagyása” kiválasztásával (beikszelésével vagy kipipálásával) sima fehér hátteret lehet kapni az általunk adott színes textúra helyett.

 

A weblapok betűtípusainak figyelmen kívül hagyása” kiválasztásával pedig saját betűtípust adhatunk meg (ehhez az Eszközök / Internetbeállítások / Betűkészletek segítségével választhatunk betűtípust).

A weblapok betűméreteinek figyelmen kívül hagyása” kiválasztását követően saját betűnagyságot adhatunk meg (ehhez az Nézet / Szövegméret menüpont segítségével választhatunk ötféle méret közül).

Képernyőfelbontás és ablakkezelés

A honlap anyagainak 800x600-as felbontású képernyőn való megjelenítése során célszerű bezárni a főképernyőre rátevődő ablakokat (Fogalmak, Dokumentum, Kottatár, Képtár stb.) megtekintésük után.

Nagyobb felbontás (1024x768, de még inkább 1280x1024 vagy a feletti képpont) esetén viszont célszerű lehet az egyes tematikus ablakokat  nyitva hagyva úgy elrendezni őket a képernyőn, hogy mindegyik – részben vagy egészben – látható legyen. A program ilyen esetben „figyeli” a kijelzett ablakokat, és csak a tartalmukat frissíti, ha új utalószóra vagy nyomógombra kattintva más tartalmat kíván megnézni a használó. Ilyenkor a bejátszandó anyagot tartalmazó ablak tartalma megváltozik, és az ablak előtérbe kerül.

Zene- és hanglejátszás

 A zenelejátszást vezérlő ablakocska

A zenelejátszást vezérlő ablakocska

Zene vagy egyéb hangzó anyag lejátszásakor a lejátszást indító képernyő bal alsó sarkába egy kis vezérlő ablakocska úszik be, amelyen van egy lejátszó, leállító, megszakító (pillanat-állj) gomb, alattuk pedig egy számkijelző, amely azt mutatja, hogy a teljes anyag hány százalékát játszottuk már le. A szám mellett található, rajzolt „i” betűre kattintva pedig információt kérhetünk az éppen lejátszott hanganyagról, melyet kis rátét-ablakban kapunk meg.

A zenelejátszó ablakocska a képernyőn akárhová áthelyezhető („vonszolható”), ehhez csak a belsejébe kell kattintani, majd az egérgombot lenyomva tartva az ablakot a kívánt helyre mozgatni, végül felengedni az egérgombot. Ahová letettük az ablakocskát a főablakon belül, ott is marad, ha a főablak tartalmát továbbgörgetjük. Így a hangzó anyag megszólaltatása vagy elhallgattatása mindig könnyen elérhető. Az egérmutató alakjának változása tájékoztat a különféle lehetőségekről a vezérlő ablak belsejében: a négyágú nyíl a mozgatást (vonszolást), a mutató kéz az egérkattintásra működő nyomógombot jelzi.

Ha kettőt kattintunk az egérrel olyankor, amikor az egérmutató négyágú nyilat formáz, bezárhatjuk, azaz eltüntethetjük a képről a vezérlő ablakocskát. Ilyenkor az esetleg éppen hallgatott hanganyag lejátszása még végig megy, viszont nincs már lehetőségünk a lejátszás vezérlésére.

Figyelem!A weblapok színeinek figyelmen kívül hagyása” kiválasztásával a zene- és hanglejátszó ablakocska kerete ugyan nem látszik, de az ablakocska mint mozgatható objektum ettől még ott van, azaz ugyanúgy, a fent leírt módon áthelyezhető („vonszolható”) vagy eltüntethető.

 

Nyitókép

Ugrás a lap tetejére

Előző anyagrész

Következő anyagrész